Zupa rybna

By powstała dobra zupa rybna, potrzeba:
ryb absolutnie pierwszej świeżości i doskonałej jakości warzyw
dość dużego garnka
sporo czasu na przyrządzenie potrawy – zupa musi gotować się na wolnym ogniu, zaledwie „puszczać oczka” w garnku; jeśli będzie zbyt intensywnie bulgotać, wywar zacznie silnie szumować, a zupa nie nabierze apetycznego, esencjonalnego smaku.
Zupa rybna może być przygotowana z jednego gatunku ryb albo też z wielu różnych ich rodzajów. Za najlepsze zupy rybne świata uchodzą dwie:
ta, która powstaje z kilku gatunków ryb słodkowodnych i należy do kanonu kuchni węgierskiej – to zupa halaszle;
zupa przygotowywana na południu Francji – to bouillabaisse (czyt. bujabes), czyli prowansalska zupa rybna.
Najlepsze wersje obu tych zup powstają na bazie wywaru z kilku gatunków ryb.

Zobacz przepis na zupę z owocami morza.

Każdą zupę rybną przyrządza się na bazie wywaru. W podstawowej wersji zupa rybna to wywar wzbogacony warzywami i ziołami. Jeśli do tego dorzucić inne składniki, np. paprykę, pomidory czy owoce morza, otrzymuje się oryginalne w smaku, szalenie pożywne i apetyczne danie.

Zupa rybna
Składniki na 4 porcje:
1 kg ryb (mogą to być gatunki mieszane) – użyć można całych ryb albo też wykorzystać same łby
duża cebula
4 ząbki czosnku
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
dwie łyżki oleju
majeranek, tymianek – po szczypcie
szczypta przyprawy typu vegeta
sól, pieprz
natka pietruszki

Z ryb, włoszczyzny i przypraw ugotować na wolnym ogniu esencjonalny rosół. Pod koniec gotowania wrzucić obrane i poszatkowane ząbki czosnku. Po ugotowaniu przecedzić. Obrać mięso z ryby, warzywa zatrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki, po czym całość krótko zagotować. Podawać z grzankami z bułki usmażonymi na maśle.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Sponsored by Curry and Spice