Rodzaje ryb

Na świecie żyje wiele tysięcy gatunków ryb. Nie wszystkie są jadalne, ponieważ niektóre gatunki wytwarzają toksyny lub jady. W celach spożywczych człowiek odławia niezbyt wiele gatunków – określa się je mianem ryb konsumpcyjnych albo jadalnych. W Polsce odławia się ok. 40 gatunków.
Biorąc pod uwagę środowisko życia, każdy gatunek ryby można zakwalifikować do jednej z dwóch głównych grup: do ryb słodkowodnych albo do morskich.
W systematyce biologicznej wyróżniono sporo rzędów i rodzin ryb. Najczęściej wykorzystywane w kuchni ryby należą do następujących rzędów:
okoniokształtnych – okoń, sandacz, makrela, tuńczyk
jesiotrokształtnych – jesiotr, bieługa
węgorzokształtnych – węgorz europejski
śledziokształtnych – śledź, szprot, sardynka, sardela
łososiokształtnych – łosoś, sieja, lipień, pstrąg
karpiokształtnych – karp, lin, ukleja
sumokształtnych – sum
dorszokształtnych – dorsz, miętus
płastugokształtnych – flądra, halibut, turbot.

Ryby sprzedawane w sklepach powinny posiadać następująca świadectwa:
oznaczenie gatunku
oznaczenie sposobu pozyskania – złowione w morzu albo w wodach śródlądowych, lub też wyhodowane
informacje o obszarze połowu.
Poza tym każda partia towaru powinna posiadać oznaczenie, które umożliwia sprawdzenie świeżości sprzedawanego asortymentu.
Jeśli ryby kupuje się bezpośrednio u rybaka lub prosto z kutra albo z hodowli, sprzedawany towar nie musi mieć powyższych oznakowań. Świeżość ryby sprawdzamy patrząc w jej oczy – jeśli są błyszczące i wypukłe, ryba jest świeża.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Sponsored by Curry and Spice