Pasty rybne

Ryby świetnie nadają się do przyrządzania past i kremów, które następnie nakłada się na pieczywo lub na małe krakersy, w ten sposób powstaje albo pyszna kolacja, albo efektownie wyglądająca przekąska. Oto kilka prostych przepisów, dzięki który śledź i makrela pokażą się w zupełnie innej, kulinarnej odsłonie.

Pasta śledziowa

Składniki: Dwa jajka ugotowane na twardo, 20 dag filetów śledziowych, 4 łyżki majonezu, pęczek koperku, oraz przyprawy: sól, biały pieprz i ostra papryka. Jajka należy obrać ze skorupek i drobno pokroić. Koperek umyć, osuszyć i posiekać, a śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki pasty rybnej łączymy ze sobą, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Pasta z makreli

Składniki: dwie wędzone makrele, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sok z połówki cytryny, dwa kiszone ogórki, łyżka kaparów, sól i pieprz do smaku. Rybę należy pozbawić ości i skóry, a mięso rozdrobnić dokładnie widelcem lub zmiksować na gładka pastę dodając sok z cytryny i śmietanę. Ogórki drobno posiekać, dodać do pasty razem z kaparami, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pasta z krewetek

Składniki: 20 dag ugotowanych krewetek, kostka masła, pęczek zielonej pietruszki, jedna cytryna oraz sól i pieprz. Masło wyłożyć w ciepłe miejsce – musi być miękkie. Krewetki i pietruszkę należy drobno posiekać, dodać masło, wcisnąć sok z cytryny oraz uprzednio drobno otartą skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Sponsored by Curry and Spice